'Trap ALS de wereld uit' dag 2012

In 2012 is het alweer de 7e keer dat er op veel plaatsen in Nederland een ‘Trap ALS de wereld uit’ wordt gehouden. De doelstelling van dit evenement is om de bekendheid van de ziekte ALS te vergroten en geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek. En natuurlijk is een Trap ALS de wereld uit vaak een gezellige dag, waarin fietsfanaten en sportievelingen zich samen inzetten in de strijd tegen ALS. Kijk elders op onze site voor een impressie van ‘Trap ALS de wereld uit 2011’ en ‘Trap ALS de wereld uit 2010’.

Waaruit bestaat een ‘Trap ALS de wereld uit’ dag?
Oorspronkelijk is ‘Trap ALS de wereld uit’ een fietstocht waarbij deelnemers zich tegen betaling kunnen inschrijven. Er is vaak keuze uit meerdere afstanden, variërend van gezinstochten van 15 km tot lange tochten voor echte wielrenners van 100 km. Dit kunnen speciaal voor deze dag uitgezette tochten zijn, maar ook bestaande (ANWB-) fietsroutes kunnen heel geschikt zijn.

Wat maakt het een geslaagd evenement
Ervaring is dat wanneer er meer dan alleen een fietstocht wordt georganiseerd, dit het meest succesvol is. Extra activiteiten voor kinderen, mogelijkheden om deelnemers te sponsoren, lokale bedrijven die mee betalen, een band die gratis komt optreden, een veiling of verloting, hapjes en drankjes verkoop, etc. Een gezellig evenement waar veel te doen is, levert meer free publicity op, meer deelnemers, meer bezoekers en dus meer inkomsten. Want uiteindelijk gaat het er om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar ALS.

Alleen fietsen?
De meeste ’Trap de wereld uit evenementen’ zijn fietstochten of indoor spinning marathons. Maar dat hoeft niet. Het is immers niet voor iedereen mogelijk een dergelijke fietstocht te organiseren. Elk (sportieve) actie is mogelijk. Of het nu een voetbal-, korfbal-, tennis- of hockeywedstrijd is, een dartcompetitie, rummikubtoernooi of bingowedstrijd in een sportkantine is, het maak niet uit, als het maar in het teken van ALS staat. Volop mogelijkheden dus! Van Trap tot Sla, Gooi en Mep ALS de wereld uit.

Hoe organiseer je zo’n evenement
Een succesvol Trap ALS de wereld uit’ evenement organiseren doe je niet alleen. Dit gaat het beste wanneer je dit samen doet met een team van vrijwilligers, zodat je de taken kunt verdelen. Zoals het uitzetten en testen van de tocht, het regelen van kinderactiviteiten, persconctacten, benaderen van lokale bedrijven voor sponosoring etc. Natuurlijk is er ondersteuning vanuit het kantoor van Stichting ALS Nederland. Er is een vrijwilligershandboek,er zijn voorbeeldpersberichten en er zijn materialen zoals vlaggen te leen. En op 11 februari is er bovendien een instructiedag in Den Haag voor vrijwilligers waarbij een coach van het NTFU een presentatie komt geven over het organiseren van een fietstocht.

Locaties 2012
Op de volgende locaties in Nederland zijn vrijwilligers al aan de slag om een ‘Trap ALS de wereld’ evenement te organiseren in 2012:

          Cuijk
          Friesland (start: Jirnsum)
          Maastricht
          Nijkerk
          Schijndel
          Tilburg
          Wapenveld
          Westland
          Zaandam (in oprichting, ondersteuning gezocht)

Vrijwilligers gezocht om ook een tocht te organiseren
Natuurlijk zouden we graag zien dat er op nog veel meer locaties in Nederland een ‘Trap ALS de wereld uit’dag wordt gehouden. Heb jij interesse als vrijwilliger zo’n evenement te organiseren? Neem dan contact op met I.zaal@stichtingals.nl of bel met 088 – 6660333.