ALS Medicijnen

ALS is een progressieve aandoening, dat betekent dat iemand met deze ziekte steeds verder achteruitgaat. Er is een medicijn, riluzol (merknaam Rilutek) waardoor het ziektebeloop geremd kan worden. De werkzame stof in Rilutek is riluzol. Dit middel is sinds 1995 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Rilutek en als het merkloze riluzole in tabletten.

Hoe werkt Rilutek?

De oorzaak van ALS is niet bekend. Wetenschappers denken dat glutamaat Ė een stof die de prikkeloverdracht in de zenuwuiteinden verzorgt Ė een belangrijke rol speelt. Glutamaat is van nature aanwezig. Echter, bij ALS-patiŽnten is glutamaat in een te hoge, toxische concentratie aanwezig in de zenuwcellen. Deze sterven hierdoor af. Hoewel het exacte werkingsmechanisme van Rilutek onbekend is, schijnt het middel, door de remming van glutamaat-afgifte, een gunstige invloed te hebben op het verloop van ALS.

Riluzol zorgt dat de spierkracht minder snel achteruit gaat. Hierdoor blijft ook de ademhaling beter. Uit onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd, blijkt Rilutek het leven gemiddeld met drie maanden te verlengen. Deze periode kan echter per patiŽnt langer of korter zijn. Het effect van Rilutek is in de vroege fase van de ziekte het grootst. In deze fase, waarin de kwaliteit van leven nog redelijk is, wordt de verlenging van het leven verkregen. In een late fase van de ziekte, waarin de kwaliteit van leven minimaal kan zijn, geeft Rilutek geen verlenging van het leven. Rilutek geneest ALS niet. Ook de verschijnselen van de ziekte verminderen niet. Rilutek is het eerste geregistreerde geneesmiddel voor ALS. Op korte termijn zal onderzoek gestart worden naar de effecten van Rilutek in combinatie met andere middelen. Op de site van Aventis, de producent van Rilutek, kunt u meer informatie vinden en productinformatie downloaden over Rilutek.